Какво е времето в Космоса?  Вярно ли е, че на

...
 Какво е времето в Космоса?  Вярно ли е, че на
Коментари Харесай

Какво е времето в Космоса и валят ли диаманти на Юпитер?

 Какво е времето в Космоса?  Вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти от небето? Може ли кокошка да снася яйца в Космоса? Как би изглеждал асансьор към орбитата? Тези въпроси зададоха български деца на Марк Ванде Хей от НАСА и Тома Песке от Европейската галактическа организация в понеделник, 26 юли. 

Разговорът " Ало, Космос! Говори България! " се организира с видеоконферентна връзка онлайн с Международната галактическа станция. Инициативата дава неповторимата опция на възпитаници от цялата страна и от Европа да зададат своите въпроси към астронавти. 

На церемонията по откриването участваха президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, и посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа. Видеопослания имаше и от първия български космонавт Георги Иванов, и от Мирча Джоана - заместител общоприет секретар на НАТО.

От над 200 взели участие български деца и младежи 15 деца имаха опцията да зададат своите въпроси. Условието беше всеки един въпрос да бъде подобен, че отговорът му да не може да бъде открит в Google.

Въпросът на ученика Лъчезар затрудни астронавтите . " Казват, че Вселената е безкрайна и непрекъснато се уголемява. Как нещо безпределно може да се уголемява " , попита той. " Много сложен въпрос! Не знам какъв е отговорът, само че се надявам, че някой от твоето потомство ще ми даде отговора ", съобщи астронавтът Марк Ванде Хей.

В Космоса имате ли такова друго метеорологично време?, попита друго дете.  
" Да, на процедура има нещо такова, само че то не зависи от водата. Времето на водата зависи доста тясно от водата, а по-скоро имаме частици, които валят тук от слънцето ", дадоха отговор астронавтите.

На Михаела, която се интересуваше, в случай че построим асансьор до Космоса, какъв брой ще бъде висок , те обясниха, че би трябвало да имаме материали с нужната издръжливост и може би това ще се случи към края на сегашния век.

Седемгодишният Александър искаше да разбере по какъв начин се честват рождените дни в Космоса . Със сигурност не палим свещи, само че украсяваме с балони и се опитваме да изненадаме рожденика, с цел да покажем какъв брой е специфичен за нас, обясниха събеседниците от Международната галактическа станция.

" Планира ли се рандеман на минерали от Луната, като Хелий-3 " , бе един от въпросите.

" Намирането на запаси в Космоса е основно, тъй като количеството, което можем да вземем със себе си от Земята е лимитирано. Различни галактически организации организират проучвания, дали можем да използваме повърхността на Луната ", отговори астронавтът Тома Песке от Франция.

" Как МКС оцелява на удари с частици " , попита Хана.

" Космическата станция е построена по отношение на тази среда. На първо място ние преценяме галактическите боклуци и се стремим да ги заобикаляме. Освен това има разнообразни равнища на отбрана от конфликт ", отговори астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей.

Децата желаеха да знаят още какво  е възприятието да бъдеш в открития Космос отвън галактическата станция, по кое време ще могат пътуват в Космоса, правилно ли е, че на Юпитер от небето валят диаманти, по какъв начин галактическата станция оцелява при " бомбардировките " с галактически отпадък и допустимо ли е да се предскажат бъдещи събития, които биха заплашили земята.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР